Garip Köyde Yaşananlar -1

Yüzünü turkuaz yeşiline çalan denize dönmüş, sırtını yemyeşil ormanların kapladığı dağa yaslamış küçük bir köyde doğdum. Sessiz sakin, kendi halinde yaşayan uysal halkı geçmişte yaşadığı felaketlerden sonra çektiklerini başkalarına ödetmek istercesine sinsileşmiş ve hırçınlaşmıştı. Tüm bu olanlardan etkilenen annemin psikolojik durumunu düşününce babamın o garip köyden taşınma kararını almasını şimdi anlayabiliyorum. O zamanlar 6 yaşlarında olan ben çok ağlamış, gitmemek için yalvarmıştım. Köyde geçirdiğim son haftam, yabancıların gelmesi ile aynı tarihlere rastladığı ve bizleri de cömertçe yanlarında götürdükleri için -aradan 62 sene geçse bile- başlarına gelen olayların kaynağını anlatarak son nefesimde rahatlamak boynumun borcu olmuştur.

Dağ yolundan döne döne köye inen her yabancının aklına gelen ilk şey köyden bir ev almak ya da yamaca doğru bir kaç ağacı kesip tüm manzaraya hakim olan bir otel inşa etmekti. Ancak zamanla varlığından şüphem kalmayan kutsal yatır her zaman olduğu gibi görevini yapacak ve yabancıların tümünü sersem bir halde geri yollayacaktı.

İşte o eğlenceli günlerden birinde yirmiye yakın yabancıyı ağırlıyordu köyümüz. Tüm meraklı bakışlar onların üzerindeydi. Acaba bu yeni gelenler ne tür fikirler yumurtlayacaklardı. Onları köy meydanında bulunan emlakçılara götürdüler. Köyümüzde sadece bir bakkal, bir berber ve bir de terzi olmasına rağmen tamı tamına 17 emlakçı vardı ve bu emlakçılar aynı zamanda yazları balıkçılık, kışları odunculuk yaparlardı. Yabancılar heyecanla projelerını anlatıyorlar ve aynı anda sorulara cevap verıyorlardı. Hayır ilk kez geliyorlardı buraya. Evet buraya bayılmışlardı. Hayır daha önce gelen kimseyi tanımıyorlardı. Evet mutlaka bir site ya da otel yapılmalıydı. Çok para kazanılabilirdi. Hayır bu fikri dağ yolundayken konuşmaya başlamışlardı. Bu muhteşem yer değerlendirilmeliydi. Böyle uzayıp gitti 2 saatlik neşeli konuşmalar. Köy halkı olumlu ya da olumsuz bir yorumda bulunmuyor sadece soru soruyorlardı. Onlar kazanacakları paraları düşünmekten, köy halkı bu avanaklardan üç beş lira yolacaklarından memnundu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Siktir Git!

X-33

Son Randevu - 7